Title Image

Caroline Sterken
Neuropsycholoog

Dr. Caroline Sterken

Klinisch psycholoog – neuropsycholoog

Over mezelf

Hallo, ik ben Caroline en ik ben kinderpsychologe. Je kan bij mij terecht voor neuropsychologisch onderzoek, groepstraining sociale vaardigheden en individuele begeleiding van kinderen en jongeren.

Werken met kinderen is altijd al mijn passie geweest.Als jobstudent werkte ik al in een centrum voor kinderen met gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Na mijn opleiding psychologie maakte ik deel uit van het kinder- en jongerenteam van een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Ik heb in die periode ook een vorming over kinderen van ouders met een psychiatrische problematiek (KOPP) gevolgd:“Steun aan Kinderen In Labiele Levenssituaties” (SKILLS).

Het kriebelde echter ook om de ontwikkeling van kinderen te bestuderen, de boeiendste reis die ze in hun leven maken. Tien jaar lang heb ik wetenschappelijk onderzoek mogen doen naar de ontwikkeling van kinderen die met heel wat uitdagingen te maken krijgen in hun jonge leven, zoals kinderen met ADHD, kinderen wiens mama tijdens de zwangerschap een kankerdiagnose kreeg en chemotherapie moest ondergaan, en kinderen die op de intensieve zorgen afdeling hadden verbleven. In 2016 behaalde ik een doctoraat over de neuropsychologische ontwikkeling van kinderen met een aangeboren hartaandoening.

Tijdens de ontwikkeling van kinderen gebeurt er ontzettend veel, soms traag, soms snel. Als mama van een bijna-kleuter heb ik van dichtbij mogen meemaken hoe bijzonder de eerste levensjaren wel niet zijn. Ik geloof sterk dat er in die dynamische reis die de ontwikkeling is, altijd wel een stapje vooruit komt. Elk kind is uniek en maakt zijn eigen unieke reis. Iedereen heeft wel een beperking. Soms kunnen beperkingen ons echter hinderen om in contact te komen met onszelf en ons volle potentieel. Als copiloot vind ik het belangrijk de tijd te nemen jou als ouder en je kind goed te leren kennen, te begrijpen waar het moeilijk loopt én waar het talent van je kind ligt. Vanuit de eigenheid van je kind en jou als ouder zoeken we samen – in dialoog – naar manieren om de reis verder te zetten.

De afgelopen jaren volgde ik uiteenlopende opleidingen en vormingen die me helpen in het begeleiden van kinderen en jongeren en hun ouders, o.a. over:

– ADHD

– autisme

– begeleiding en behandeling van problemen in aandacht, geheugen en executieve functies bij kinderen en jongeren

– zelfdoding

– talenten

– kinderen van ouders met een psychiatrische problematiek

Ik ben officieel erkend als klinisch psycholoog door de psychologencommissie: 822117149 (visumnummer 267339).

Mijn talenten

  • doorzetter
  • leergierig
  • enthousiast

Mijn dromen

Dat elk kind mag opgroeien in een warme omgeving, van onderwijs kan genieten en geschikte hulp kan krijgen wanneer hij/zij het nodig heeft.

Mijn lievelingsquote

There’s a crack in everything, that’s how the light gets in. (Leonard Cohen)