Title Image

Ontwikkelingscoaching

Ontwikkelingscoaching

Jullie kunnen bij Copiloot Liselotte terecht voor opvoedingsadvies en –ondersteuning.

Als je de manier waarop je naar kinderen kijkt verandert, veranderen de kinderen waar je naar kijkt. – Liselotte Jacobs, gebaseerd op Wayne Dyer

Ouder zijn is zorgen, geven, luisteren, beschikbaar zijn, schoonmaken, bemiddelen, raad geven, opruimen, zwijgen, loslaten, vertrouwen oefenen. Ouder zijn is een intense reis, dat zal geen enkele ouder ontkennen. Wie je ook bent, wie je kinderen ook zijn, als ouder geef je elke dag een groot deel van jezelf aan je kinderen. Opvoeden is in de huidige maatschappelijke context een complexe aangelegenheid. Alle ouders hebben af en toe vragen over ouderschap, opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. Jammer genoeg bestaan er geen pasklare antwoorden of handleidingen, omdat elk kind, elke ouder en elk gezinscontext uniek is.

Volgende vragen zijn wellicht herkenbaar:

  • hoe kan ik de ontwikkeling van mijn kind stimuleren (op gebied van taal, motoriek, zelfredzaamheid, …)?
  • hoe kan ik mijn kind begrenzen (afleren van ongewenst gedrag)?
  • hoe kan ik de kwaliteit van de relatie met mijn kind verbeteren?
  • hoe bereid ik mijn kind/het gezin voor op de overgang van de thuissituatie naar de kinderopvang/naar de kleuterklas?
  • hoe bereid ik mijn kind voor op de komst van een nieuwe baby?
  • hoe zorg ik voor tijd en ruimte voor mezelf, naast mijn rol als ouder, partner, …?
  • mijn partner en ik hebben een andere kijk op opvoeding, hoe gaan we hiermee om?
  • hoe ga ik om met overmatig huilen, duimzuigen/fopspeen, slaapproblemen, eetproblemen,  zindelijkheidstraining, koppig gedrag of woedeaanvallen, jaloers gedrag, liegen, ruzie maken, bijten, druk gedrag, aanhankelijk gedrag, kinderangsten, scheidingsangst, …?

Copiloot Liselotte is ontwikkelingscoach. Zij begeleidt ouders bij het aanpakken van gedrag- en/of opvoedingsproblemen bij hun kinderen. Van kleine kinderen tot tieners, zowel kinderen met als zonder diagnose. Daarnaast begeleidt Liselotte ook mama’s die, na de geboorte van hun kindje, worstelen met hun nieuwe rol als moeder. Gebaseerd op de visie dat opvoeden een verhaal van ontwikkeling is, zowel voor het kind als de ouders, begeleidt Liselotte jullie graag bij deze complexe taak. Kinderen en ouders ontwikkelen zich niet alleen, ze doen dit in relatie met elkaar.  Opvoeden is dus tweerichtingsverkeer. De kwaliteit van de interactie tussen ouders en kind is dus van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van beiden. Tijdens de begeleiding zal hier dus steeds aandacht aan worden geschonken. Vertrekkend vanuit de vraag van de ouder(s) en wordt er een begeleidingsaanpak op maat uitgewerkt.  De begeleiding kan verschillende vormen aannemen (informatie, advies, coaching, modeling) en kan plaatsvinden zowel in De Copiloot, als tijdens huiskameravonden bij u thuis.

Als copiloot neemt Liselotte ouders mee op reis … voor een korte of lange vlucht, rechtstreeks of met een tussenlanding, naar een nieuwe bestemming, … waar het gezin opnieuw in harmonie is.

Succesfull parents are not the ones that have never struggled. They are the ones that never give up, despite the struggles. – Liselotte Jacobs, gebaseerd op Sharon Jaynes

Al van kleins af aan dromen heel wat vrouwen van het moment waarop ze mama worden en ontwikkelen ze een ideaalbeeld over wat dit inhoudt.

Op een dag is het dan zover en houden ze het kindje waar ze zo naar hadden verlangd in hun armen. Sommige vrouwen voelen zich meteen goed in hun rol als moeder. Maar voor heel wat anderen verloopt het prille moederschap niet over rozen.

Moeder worden kan heel overweldigend zijn, want er verandert ont-zet-tend veel! Je wereld staat op zijn kop en dit kan je aan het wankelen brengen.

Veel mama’s gaan na de bevalling door een soort rouwproces. Een kind krijgen heeft immers een invloed op heel wat domeinen: je lichaam, je relatie, je rol in de samenleving, je werk, …

Soms is het aangewezen om je in dit rouwproces te laten begeleiden om te vermijden dat het zich ontwikkelt tot een postpartum depressie.

Wanneer kan deze begeleiding waardevol zijn?

Als postpartum consulent begeleid ik mama’s die na de geboorte van hun kindje:
• overspoeld worden door tegenstrijdige gevoelens
• zich geen raad weten met alle veranderingen
• zich verloren en onzeker voelen
• oeverloos piekeren
• niet meteen een band ervaren met hun kindje
• gebukt gaan onder het verantwoordelijkheidsgevoel
• heel veel huilen
• angst hebben om iets verkeerds te doen
• spijt en teleurstelling ervaren
• met hun verhaal nergens terecht lijken te kunnen
• …

De begeleiding is gericht op het verwerven van inzicht in/het bieden van steun bij bovenstaande emoties en processen. Op deze manier kan je zelfvertrouwen opnieuw groeien en voel je je steviger in je nieuwe rol als moeder.

Als het je niet lukt om tot de praktijk te komen, zijn huisbezoeken zeker een mogelijkheid.

“Bad moments don’t make bad moms” – Lisa Terkeurst

Onze coach:

Liselotte Jacobs