Heleen Neerinckx

Dr. Heleen Neerinckx

Orthopedagoog

Over mezelf

Ik ben Heleen Neerinckx. Ik ben mama van 2 energieke kereltjes en ik werk als orthopedagoge in De Copiloot.

Ik heb steeds een grote interesse gehad in het werken met kinderen en jongeren. De keuze om aan de KU Leuven de studie pedagogische wetenschappen aan te vatten, was dan ook een weloverwogen keuze. Ik kreeg hier een brede opleiding, gericht op het werken met kinderen en jongeren met of zonder specifieke zorgbehoeften, en hun ouders. Het intrigeert me om voor ieder van hen blijvend op zoek te gaan naar manieren om hun kwaliteit van leven te optimaliseren, steeds rekening houdend met hun persoonlijke wensen en verwachtingen.

In december 2015 behaalde ik mijn doctoraat in de pedagogische wetenschappen. Ik verdiepte me in onderzoek rond gedeelde aandacht in interacties bij personen met ernstig meervoudige beperkingen. Na mijn doctoraat was mijn onderzoekshonger nog niet gestild en ik koos ervoor om me binnen het domein van kinderen en jongeren met specifieke zorgbehoeften verder te gaan verdiepen in verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende contexten. Ik deed onderzoek naar hoe jonge kinderen met een grote en brede ontwikkelingsachterstand opgroeien en ik werkte mee aan een interdisciplinair opleidingsaanbod voor iedereen die werkt met kinderen met een beperking. Tijdens deze periode kreeg ik ook de kans om me als docent op een meer praktijkgerichte manier te verdiepen in orthopedagogische theorieën, specifieke doelgroepen en het brede orthopedagogische werkveld. Ik genoot ervan om toekomstige orthopedagogen mee te nemen in mijn verhaal en hen te doen inzien dat de zorg voor kinderen en jongeren niet als vanzelfsprekend beschouwd mag worden.

Anno 2023 was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Na jaren in het hoger onderwijs, miste ik het om zelf iets te kunnen betekenen voor kinderen en ouders met een zorgvraag. Ik ging op zoek naar een plek waar ik dit zou kunnen realiseren en kwam zo terecht bij De Copiloot. Ik ben ontzettend blij dat ik mee mag bouwen aan de gemeenschappelijke droom van deze praktijk, “om kinderen en ouders vleugels te geven en te leren vliegen… Stap voor stap, op hun eigen tempo en hun eigen manier!”

Als klinisch orthopedagoge begeleid ik enerzijds kinderen die omwille van diverse redenen (ASS, ADHD, een beperking, angsten,…) moeilijkheden ervaren in hun ontwikkeling.  Anderzijds ondersteun ik ouders in het omgaan met de specifieke zorgbehoeften van hun kind. De samenwerking met de ouders en eventueel de school is voor mij een extra troef van een begeleidingstraject.

Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten en samen op pad te gaan!

Mijn talenten

Enthousiast – sociaal – zorgzaam – geëngageerd – authentiek

Mijn dromen

Ik hoop steeds te blijven dromen en mijn dromen achterna te durven gaan.

Mijn lievelingsquote

“Ga maar door

Jij komt er wel

Maak je maar geen zorgen

En lukt het vandaag niet

Dan vast en zeker morgen”

  • SMOOJ