Title Image

Sofie Van Overtveld
Neuropsycholoog

Sofie Van Overtveld

Neuropsycholoog

Over mezelf

Hallo, ik ben Sofie en ik werk als neuropsychologe in praktijk De Copiloot. Ik bied diagnostisch onderzoek aan voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Ik startte aan het hoger onderwijs met de keuze voor Orthopedagogie, waar ik al snel geprikkeld raakte om te werken met kinderen, hun ouders en het ruimere netwerk. Na deze driejarige opleiding bleef het erg kriebelen en besloot ik om een Master Psychologie bij te studeren. Ik studeerde af in juli 2020: WAUW, wat was dat een unieke ervaring, iets waar ik nog steeds heel erg fier op ben!

Tijdens deze vele jaren deed ik dan ook stage-ervaring op in diverse settings en met uiteenlopende doelgroepen, waaronder psychiatrische ziekenhuizen, een OOOC en de bijzondere jeugdzorg. Zo kwam ik ook in aanraking met complexe ziektebeelden waarop een op maat afgestemde begeleiding en behandeling steeds centraal kwam te staan. Iedereen heeft een uniek en persoonlijk verhaal waar ik steeds met volle overtuiging naar luister. Daarnaast vind ik het fascinerend om te werken met kinderen: het zorgen voor, begeleiden en ondersteunen geeft mij erg veel voldoening. Ik vind het heel erg fijn om meegenomen te worden in het enthousiasme, de onbezonnenheid en de eindeloze energie van die jonge wildebrassen!

Heel toevallig leerde ik ‘De Copiloot’ kennen, een heel erg fijne praktijk waarmee ik mij meteen zag meevliegen.
Mijn werk als neuropsychologe combineer ik met psychologische begeleiding voor jongeren en volwassenen in een groepspraktijk.
Deze combinatie leert mij dat iedereen, klein of groot, vleugels kan gebruiken en daarom reis ik graag met hen mee om ze in de juiste richting te helpen vliegen.

Ik ben officieel erkend als klinisch psycholoog door de psychologencommissie: 952129432 (visumnummer 309430).

Gevolgde opleidingen:

 • Basisopleiding: Master of Science in de klinische psychologie, afstudeerrichting: levenslooppsychologie
 • Basisopleiding: Professionele Bachelor in de Orthopedagogie, afstudeerrichting: systeemgericht werken
 • Cursus: Faalangst bij kinderen (2020)
 • Cursus: Autisme bij kinderen (2020)
 • Cursus: Van stress naar veerkracht in een moderne jungle: tools voor cliënt en hulpverlener (2022)
 • Workshop Initiatie in het contextueel werken met de DUPLO-methodiek (2022)
 • Cursus: Mis- en gemiste diagnoses bij cognitieve (hoog)begaafdheid (2022)

 

Relevante ervaring in:

 • Universitair Psychiatrisch Centrum (Volwassenenpsychiatrie KULeuven – Campus Kortenberg). Diagnostisch onderzoek op expertisecentrum autisme (Atmosfeer) en individuele- en groepsbegeleiding op dagbehandeling (ambulante begeleiding) bij volwassenen met een AD(H)D diagnose (2019-2020)
 • De Sleutel (ambulante/open praatgroep voor personen met drugproblemen) te Mechelen (2016)
 • Onthaal-Oriëntatie en Observatiecentrum Cidar te Kortenberg (2016)
 • Jeugdzorg Emmaüs, De Sibbe te Mechelen (2015)
 • Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Alexius – Zorgeenheid Avicenna (psychosezorg) te Grimbergen (2014)

Mijn talenten

Mijn dromen

Mijn lievelingsquote

Krokusvakantie:

Op woensdag 14 februari zijn we telefonisch bereikbaar van 9u tot 15u.

Op donderdag 15 februari is de praktijk telefonisch niet bereikbaar. 

Op vrijdag 16 februari zijn we telefonisch bereikbaar van 8u tot 13u.

Hebt u een dringende vraag buiten deze belmomenten? Mail ons op info@decopiloot.be. We helpen u zo gauw als mogelijk verder.

BEDANKT VOOR UW BEGRIP!

Belangrijk: momenteel hebben onze kinderpsychiaters een patiëntenstop. Het is niet mogelijk om uw kind op een wachtlijst te plaatsen.

Bij het vastleggen van een afspraak wordt er voor u een specifieke tijd gereserveerd, afhankelijk van de aard van de verwachte tussenkomst. Indien u deze afspraak niet kunt nakomen, verzoeken wij u ons onmiddellijk in te lichten via (bv. mail of per telefoon). Afspraken die geen 24u vooraf afgezegd worden, geven aanleiding tot organisatorische problemen aangezien die niet meer ingevuld kunnen worden door andere patiënten. Dit leidt tot langere wachttijden voor andere patiënten en veroorzaakt ook schade voor ons. In overeenstemming met de deontologische regels die van toepassing zijn op artsen, zal er voor een niet tijdig afgezegde afspraak een vergoeding gevraagd worden. U ontvangt niet voor elke arts of zorgverlener een automatische herinnering van uw afspraak.

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u tot 16u00.
Indien we telefonisch niet bereikbaar zijn:
Mail ons of contacteer ons via het contactformulier.

Het afhalen of binnenbrengen van documenten kan enkel op afspraak.

BEDANKT VOOR UW BEGRIP!